Начало За Кюстендил Подразбиране Навигационно меню
Хотел Балкан Кюстендил 1 Хотел Балкан Кюстендил 2 Хотел Балкан Кюстендил 3 Хотел Балкан Кюстендил 4

За КюстендилКюстендил

Сред красива и плодородна долина, в подножието на непокътнатата планина Осогово, се простира един от българските градове с хилядолетна история – Кюстендил. Намира се на 527 м надморска височина, с население около 50 000 жители. Градът е известен от древността със своите топли и лековити минерални извори. В античността е известен като Пауталия, в ранното средновековие като Велбъжд и накрая Кюстендил.


Град Кюстендил е административен център на област, в която влизат общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Невестино и Трекляно. Областният център с преминаващия през него Международен коридор № 8, е важен шосеен и железопътен възел – отстои на 86 км от София, на 23 км от границата с Република Македония, и на 30 км от Република Сърбия.


В средата на пролетта, градът е очарователен. Цялата долина е обагрена в наситен и свеж зелен цвят, сред който се открояват розовите и бели цветчета на овощните дървета. Известно е, че Кюстендил е древен град с богата история, но това се усеща най-добре, когато се изправите пред някоя от хилядолетните останки. Ако използвате сутрешната прохлада и се изкачите до парк „Хисарлъка”, ще откриете средновековната крепост. Самият парк е едно много приятно място, със запазената си природа и малки уютни ресторантчета, заобикалящи пълния с разнообразни животни зоопарк. Паркът е разположен непосредствено над града в ниските разклонения на Осогово. Там детският кът, привлича и възрастните любители на отдиха сред природата.


Разходката сред древните руини на крепостта, прохладният бриз и веселият птичи хор, вече окончателно ще ви заредят с положителна енергия. Спускайки се към града, ще останете с приятни изживявания.


През първият ден на пролетта, се отбелязва забележителният празник „Мис Кюстендилска пролет”. В основата на празника е соларният култ, почитането на слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селинина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.


Центърът на града е уникална смесица от антични руини, средновековни паметници и символи на християнството и исляма. Най – впечатляващ е Асклепионът на Пауталия, наричан още „Римските терми”. Макар че днес е останала малка част от този внушителен храм и водолечебница, очевидно е, че е бил грандиозно по мащабите си съоръжение (3500 м2), с отоплителна система, водопроводни канали и архитектурни фрагменти, което свидетелства за строителния гений на древните хора.


До термите се издига средновековната отбранителна кула - „Пирковата кула”, висока 15 м. Предполага се, че е изградена през 14 - 15 век. Кулата дава точна представа за архитектурната и строителна техника на укрепителната система на средновековния Велбъжд. Отново в центъра на града са православните храмове „Св. Мина” и църквата „Успение Богородично”, която е включена в списъка на ЮНЕСКО. Джамията „Ахмед бей” от своя страна е свидетелство за османското присъствие по тези земи. Днес в нея се организират различни по вид и тематика изложби.


Целебни минерални извори, благоприятен климат, плодородна земя, богати рудни находища, кръстопът на важни пътни артерии, природа изваяна от Божествения художник – всичко това е „вечния град” Кюстендил. В миналото известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, градът на Ильо войвода и Румена войвода, днес – познат като градът на художниците, градът под хълма „Хисарлъка”, Овощната градина на България, „зеленият град” или „мястото докоснато от боговете”.


Разбира се Кюстендил не е само богата история и култура, и невероятна природа, но също и чудесен град с оживен парк и много заведения. Горещо препоръчваме на всеки, някоя от механите в Кюстендил, в които, освен че ще похапнете вкусно, ще си починете от дългата, изпълнена с емоции разходка във времето и пространството през Пауталия, Велбъжд и Кюстендил.


Повече информация относно града можете да намерите тук